Митрополит Николай каза какво мисли за една широко обсъждана тема.Изгарянето на

...
Митрополит Николай каза какво мисли за една широко обсъждана тема.Изгарянето на
Коментари Харесай

Митрополит Николай: Против кремацията съм, изгарянето на човеци е поругаване на Бога

Митрополит Николай сподели какво мисли за една необятно обсъждана тематика.

„ Изгарянето на индивиди е поругаване на Бога, а Бог осквернен не трябва. Реализирането на сходни бизнес планове рано или късно ще свърши зле. Казвам го, с цел да не кажат, че не са били предизвестени “.

Това гласи послание на пловдивския митрополит Николай във връзка желанието за разширение потенциала на крематориума в Пловдив и построяването на нов.

„ Кощунство е, тъй като тялото на християнина, живо или бездиханно, е храм на Светия Дух (1. Кор. 6:19), храм на живия Бог (2. Кор. 6:16) и с него не може да се прави каквото е угодно или комфортно някому. Не може то да се осакатява приживе или изгаря след гибелта. С тялото на индивида, основано по Божий облик и сходство, би трябвало да се отнасяме с страхопочитание и заветен боязън. Към тези, които биха дръзнали да изгорят храм, или даже една икона, ние заслужено бихме се отнесли с пренебрежение и бихме определили, че кощунстват и поругават Бога. Питам, не е ли още по-голямо светотатство да посегнеш на храма на живия Бог – човешкото тяло. Свети деятел Павел ни предизвестява, че „ който разори Божия храм, него Бог ще разори “ (1Кор.3:17), се отнася в цялостна степен и в цялостна мяра и за тези, които поругават или позволяват да бъдат поругавани човешките тела след гибелта им “, написа в обръщението.

Разширяването на крематориума и построяването на нов в Пловдив са нужни поради дефицита тук-там в гробищните паркове в града. Факт, който признава и митрополит Николай в обръщението си, написа epicenter.bg.

„ Разбирам, че градските гробища са претъпкани и че общините изпитват усложнения при разкриването на нови и нови гробни полета. Един учредителен проблем не може да става причина за основаване на честен и нравствен проблем.

Всеки от нас има скъпи покойници, които лежат в гробове, там, където сме родени, където сме израсли и където сме живели. Няма нищо по-редно и по-правилно, когато пристигна часът всеки един от нас да се показа пред Бога, той да бъде положен в гробовете на своите родители, предци и прародители. Да бъдем дружно с тези, които са ни основали и отгледали, и които ще се радват още веднъж да бъдат дружно с нас, до момента в който дружно чакаме Съдния ден.

Искам да кажа, че в България има задоволително гробове на покойници, които могат да одобряват техните наследници и че аргументът, че наследниците трябвало да бъдат изгаряни като езичници, тъй като нямало места, е подвеждащ и погрешен. Просто се пробват да ни накарат да свикнем с мисълта, че изгарянето на човешки тела е просто едно потребно начинание и бизнес, като всеки различен. След което да стартираме да одобряваме за естествена и всяка друга подигравка с индивида и с човешкото тяло. Както към този момент, в случай че забелязвате, започнаха. “, посочва митрополит Николай.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР